Program

Program SPORTO konference ponuja 360-stopinjski vpogled v trende v industriji. Študije primerov, razprave in poglobljeni intervjuji 1:1 z vsebino na križišču področij s poudarkom na sponzorski strategiji in aktivaciji, grajenju in trženju znamk v športu, digitalni komunikaciji in inovacijah, olimpijskem marketingu, vključevanju navijačev in drugih specifičnih temah s stično točko – izkoriščanjem komunikacijske in komercialne moči športa. Letošnja agenda vključuje aktualne tematike v luči okrevanja po pandemiji, prepletanja fizičnega in virtualnega, kreiranja in distribucije vsebin ter sponzorskih trendov in izzivov, tudi z vidika trajnosti. Predavanja in diskusije potekajo v angleškem jeziku.

Četrtek, 9. junij 2022

09:30 – 10:20
Deset napovedi za prihodnost športa
Matt Rogan | Soustanovitelj agencije Two Circles in avtor knjige Vse za igro: Kako lahko šport znova zažene našo prihodnost”
Z izmenjavo primerov iz profesionalnega športa, blagovnih znamk, novih tehnologij in tudi izzivov lastne zgodbe kot vodje v športnem poslu Matt v uvodnem predavanju napoveduje, da šport vstopa v zlato fazo. In to kljub temu, da je šel skozi najtemnejše čase.
10:20 – 11:00
Izkoriščanje priložnosti digitalnih kanalov
Katie Matthews | Little Dot Sport, direktorica partnerstev
Agencija Little Dot Sport je specializirana za ustvarjanje smiselnih povezav med vrhunsko vsebino in digitalnim občinstvom. Odkrivajo, ustvarjajo, distribuirajo in monetizirajo vsebine na različnih platformah za nekatera največja športna imena, vključno s formulo E, Serie A, Eurosport, Extreme E in NFL. Na predavanju bo Katie delila priporočila o tem, kako lahko imetniki pravic in njihovi sponzorski partnerji kar najbolje izkoristijo digitalne vsebine, in kako lahko spodbudijo rast svojih družbenih medijev, da pritegnejo novo občinstvo.
11:00 – 11:35
Odmor za kavo
11:40 – 12:15
Šport, kultura in grajenje blagovnih znamk
Ellie Moss | Cake, direktorica strategij
12:15 – 12:45
Delimo si cesto
Casper Svanemose | Continental Denmark, vodja marketinga
Kampanja »Share the Road« (Delimo si cesto) se osredotoča na družbena vprašanja z namenom dviga stopnje sodelovanja na cesti in empatije med kolesarji in drugimi vozniki. Predstavitev bo vključevala tudi vpogled v zavezanost Continentala kot partnerja slovitega Tour de France, saj bo štart letošnje dirke potekal prav v danski prestolnici.
12:45 – 14:15
Odmor za kosilo in druženje
14:20 – 14:35
SPORTO tehnološki trenutki
Mohammad Ali Abbaspour | SponixTech, ustanovitelj in izvršni direktor
Pogled iz zakulisja na impresivne tehnologije predvajanja športnih vsebin in virtualnega oglaševanja z nagrajenim zagonskim tehnološkim podjetjem SponixTech.
14:35 – 15:20
Šport in trajnost: Poslovni primer za trajnostni razvoj v športu
Patrick Haslett | Impact 3 Zero, partner in direktor
Da bi šport deloval bolj trajnostno, potrebujemo poslovne primere, ki podpirajo tak prehod. Če je šport uokvirjen okoli ključnih meritev industrije, se tak izziv hitro spremeni v priložnost. Poglobili se bomo v izjemno pozitivno prihodnost organizacij, ki so se že bile pripravljene zavezati trajnostnemu razvoju.
15:20 – 16:00
Vstop v novo digitalno območje: splet 3.0 & metavesolje
Richard Petrich | Value of We, generalni direktor
Ljudje metavesolje povezujejo z otroškimi igrami in umetnimi liki oziroma avatarji, vendar je veliko več kot to. Ker naše življenje postaja vse bolj digitalno, vse več časa preživljamo v svetu, ki se razlikuje od našega resničnega življenja. S tem v mislih že sodelujemo pri prvi iteraciji metavesolja. Na predstavitvi bomo skozi primere iz športa in zabave bolje razumeli, kaj metavesolje je, kaj bi lahko postalo v naslednjih desetletjih in zakaj ima splet 3.0 s tehnologijo »blockchain« tako pomembno vlogo.
16:00 – 16:30
Odmor za kavo
16:30 – 17:30
Globalizacija športa – kaj pomeni za imetnike pravic in blagovne znamke?
Peter Scott | Warner Bros. Discovery, podpredsednik novih medijev in inovacij
Craig Howe | Rebel Ventures, ustanovitelj in izvršni direktor
Mrzlica formule 1 preplavlja ZDA, NBA beleži visoke številke v Evropi, FC Chelsea in Denver Broncos sta bila prodana za rekordne vrednosti. Šport poganja sodobno kulturo in športne pravice še nikoli niso bile bolj dragocene ali dražje. V okviru dveh predavanj in diskusije z vodilnima digitalnima strategoma bomo dobili vpogled v trende globalizacije športa ter več izvedeli o načinih, kako lahko imetniki pravic in blagovne znamke upravičijo in izkoristijo vedno večjo naložbo v medijske pravice in partnerstva.
17:30 – 18:30
SPORTO Talk
Aleksander Čeferin | predsednik UEFA
Nasser Al-Khelaïfi | Predsednik evropskega združenja klubov (ECA) ter predsednik in izvršni direktor kluba PSG
Vodilni osebnosti v nogometnem oziroma tudi širšem športnem svetu se bosta ekskluzivno pridružila na SPORTO odru in razpravljala o prihodnosti evropskega klubskega nogometa in njegovih tekmovanj, marketinških in medijskih pravicah, vodenju in še o mnogočem.
18:30 – 20:00
Večerni prigrizek in druženje
20:00 – 20:15
SPORTO Brands 2021

Razglasitev zmagovalcev tradicionalne raziskave Mediane o najbolj priljubljenih, prepoznavnih in marketinško zanimivih športnicah, športnikih in klubih po mnenju javnosti.
20:15 – 20:50
SPORTO podaljšek | Igraj s srcem – EHF žensko evropsko prvenstvo v rokometu 2022
JJ Rowland | EHF, direktor marketinga in poslovnega razvoja
Christina Höllerl | Infront Sports & Media, vodja prodaje in trženja

Države organizatorke (Slovenija, Severna Makedonija, Črna gora) že odštevajo dni do začetka ženskega rokometnega EP, mi pa bomo svoje dodali z razpravo, ki se dotika predvsem trženjskega in sponzorskega vidika prvenstva. Hkrati bo novembrsko EP poudarjalo pomen trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk v športu. Ob zaključku predstavitve se bo gostom na odru pridružila prav posebna gostja Senidah.
21:15 – 00:00
SPORTO zabava

Petek, 10. junij 2022

09:30 – 11:00
Delavnica: Kako TikTok spreminja okolje blagovnih znamk? (Austria Trend Hotel)
Peter Kokalj | Dunking Devils Studios, kreativni direktor
Jan Kukovec | Dunking Devils Studios, strateški direktor

Z vsako novo generacijo v okolju družbenih medijev pride do nekakšne revolucije. Če naštejemo nekaj primerov: Instagram je bil odgovoren za to, da smo vsebine izkoriščali na mobilnih napravah in ne na namizju, Snapchat nam je prinesel 24-urno zgodbo, zdaj pa TikTok vodi pot z vertikalno trendovsko video revolucijo. Vsem »revolucijam« je skupno to, da gre za blagovne znamke, ki so tvegale in vstopile na te platforme zgodaj, izšle pa so kot zmagovalke na svojih področjih.
Na delavnici bomo ubrali praktičen pristop in si ogledali, kako in zakaj TikTok spreminja pokrajino družbenih medijev? Kaj morate vedeti o tej platformi in kako je strukturirano ustvarjanje vsebin TikToka? Pogledali bomo študije primerov uspešnih športnih blagovnih znamk na tej platformi. In potem se boste vprašali: mar bi morala biti naša blagovna znamka ali organizacija aktivna na TikToku?

Predavanja in diskusije potekajo v angleškem jeziku.